Skip links

Proces Refurbishen Carbon Keramische remschijven

Wij geven je graag inzicht in het herstelproces voor carbon keramische remmen, zoals wij dit uitvoeren bij het refurbishen. De carbon keramische remschijven ondergaan allen een aantal stappen die hieronder zijn beschreven. Afhankelijk van het soort remschijf dat je hebt, kan het proces variëren. Zo is er een verschil tussen CCB en CCM remschijven. Het herstelproces is dan ook verschillend.

Optische controle en demontage

Na een optische controle, worden de versleten/gebruikte remschijven, van de naaf gedemonteerd, gewogen en afhankelijk van de mate van beschadiging geröntgend om zo de remschijven te controleren op structurele beschadigingen in de vorm van scheuren in het kernmateriaal.

 

Thermische reiniging

Vervolgens worden de remschijven thermisch gereinigd, om zo eventuele remblokresten en onzuiverheden te verwijderen.

Beschadigingen minimaliseren tot kernmateriaal

De remschijven worden afgefreesd tot de remkern, zodat alle beschadigingen en groeven verwijderd zijn.

 

Impregnatie koolstofpolymeren

De kern van de remschijf wordt in deze stap wisselend in een vacuüm en overdruk geïmpregneerd (doordrenkt) met koolstofpolymeren. Deze stap wordt meerdere malen herhaald, totdat de remschijf het doelgewicht heeft bereikt. Meestal wordt dit in 2 á 3 herhalingen bereikt.

 

Pyrolyse middels 'bakken'

Na de impregneerfase vindt pyrolyse plaats bij 1100 °C. Door middel van ‘bakken’ wordt het materiaal chemisch en fysisch gecombineerd met de bestaande kern en wordt het een structureel geheel.

Siliconisatie

Na de pyrolyse volgt een fase waarbij de siliconisatie plaatsvindt bij 1500°C (enkel bij CCB-remschijven – Porsche, Audi, Lamborghini, Bentley, AMG, etc.) wat resulteert in een slijtage-voorkomende (zeer slijtvaste) siliciumcarbonaatlaag op het remschijfoppervlak.

De wrijvingslaag en het siliciumcarbonaatoppervlak van de remschijf (minimaal 1mm) zijn nu vernieuwd (CCB) en structureel versterkt. Ook is de dichtheid van het kernmateriaal toegenomen. Bij CCM-remschijven zijn er ook in deze stap nieuwe koolstofvezels in de structuur toegevoegd. CCM-remschijven worden hoofdzakelijk toegepast bij Ferrari, McLaren, Jaguar, Aston Martin, Corvette, et cetera.

 

Vlakken, monteren en balanceren

In deze stap wordt het oppervlak van de remschijf vlakgeslepen met een zeer sterke vlakslijpmachine (speciaal voor keramische remmen). Op deze manier wordt een absoluut vlakke schijf met een zeer glad oppervlak verkregen. Na het vlakken wordt de schijf nogmaals geïnspecteerd, gewogen en vervolgens gemonteerd op de originele (opgeknapte) naaf. Hierna wordt de schijf gebalanceerd.

 

CMM remschijf

Na deze stappen heeft de remschijf een maximale gewichtstoename verkregen van 180 gram, waarmee de remschijf op het doelgewicht uitkomt.

Voor iedere remschijf wordt er een document bijgehouden waarin vermeld wordt welke verwerkingsstappen gevolgd zijn, wat het nieuwe gewicht is, welke medewerker de remschijf heeft hersteld, et cetera.

Opmerking: de minimale specificaties van de fabrikant verwijzen naar de originele remschijf om te bepalen wanneer de slijtagelimiet is bereikt. Deze staan vaak in de vorm van een minimumgewicht of dikte op de naaf van de remschijf genoteerd. Door het verwerken zijn de gereviseerde remschijven iets dunner dan originele remschijven, maar de oppervlaktelaag (slijtlaag) is terug naar zijn oorspronkelijke grootte maar met een hogere dichtheid en sterkte. Dit betekent dat vernieuwde remschijven mogelijk langer meegaan (CCB-schijven kunnen op verzoek op doelformaat worden gebracht).