Skip links

Audi RS6 C6 Keramische remschijven problemen

De Audi RS6 C6 is het RS6-model waar nog de befaamde V10 motor in ligt. Heel wat vermogen en een mooi stukje techniek. Om deze auto veilig tot stilstand te krijgen, is deze auto optioneel voorzien met carbon keramische remschijven. Dit is een van de eerste Audi-modellen dat samen met de Audi S8 in deze bouwperiode voorzien is van carbon keramische remschijven. Bij Audi ook wel bekend als ‘Audi Ceramic’. Dit remsysteem is veelal te herkennen aan de donkergrijze remklauwen met het Audi Ceramic opschrift. Niet alleen vallen de remklauwen op, maar ook de mooie grote remschijven.

Aan de voorzijde van deze auto zijn de remschijven maar liefst 420 millimeter en aan de achterzijde 356 millimeter. Deze remschijven zijn een mooi staaltje (rem)techniek, maar vooral doordat dit een van de eerste generatie carbon keramische remmen van Audi zijn, gaan deze naar gelang de ouderdom gepaard met enkele nadelen. Steeds vaker zien wij een patroon van dezelfde problemen met deze remschijven en dan vooral bij de achterste remschijven van dit type. Enkele van de problemen die wij zeer regelmatig tegenkomen, zijn:

  • Oxiderende bouten
  • Scheuren rondom de montagepunten van de remkern op de naaf
  • Delaminatie (loslatend materiaal van het remoppervlak)
  • Nieuwe remschijven van dit type gaan gepaard met zeer hoge kosten.

Ik zal kort ieder probleem toelichten, maar ook hoe dit probleem te voorkomen is. Ook als het kwaad al geschied is, zijn er mogelijk oplossingen.

Oxiderende bouten

Regelmatig ontvangen wij versleten remschijven van de Audi RS6 of S8 en direct valt ons op dat bij de meeste van deze remschijven de bevestigingsbouten van de remkern geoxideerd zijn. Deze oxidatie ontstaat vooral door weersinvloeden, maar ook doorstrooizout. Nu is normaliter oxidatie niet per definitie slecht voor een remsysteem, maar bij dit type remschijven wel. Doordat oxidatie tussen de ruimte van de bout en/of het onderlegringetje geen plaats heeft, drukt de oxidatie tegen het materiaal. Des te meer oxidatie ontstaat, des te meer gaat de oxidatie (roest) tegen het carbon keramisch materiaal drukken. Hierdoor komen er ongewenste spanningen in het carbon keramisch materiaal rondom de bevestigingsbouten. In onderstaande foto is een voorbeeld van de veel voorkomende oxidatie bij dit type remschijven van de Audi RS6 C6 te zien.

Oxidatie bij Audi RS6 C6 Carbon Keramische remschijf
Oxidatie bij Audi RS6 C6 Carbon Keramische remschijf

Scheuren rondom de montagepunten van de remkern

Zoals je al hebt kunnen lezen, vormt de oxidatie rondom de bevestigingspunten een zwakke schakel bij de carbon keramische remschijven van de Audi RS6 C6. De oxidatie zorgt niet enkel voor spanningen in het materiaal, maar zorgt er ook voor dat het carbon keramisch materiaal rondom de bouten gaat scheuren. Doordat er geen ruimte meer is voor de oxidatie om uit te zetten, barst het materiaal rondom de bouten die de remschijf verbinden met de aluminium naaf. Deze barsten verzwakken de remschijf dermate dat het niet meer veilig is om hiermee door te rijden. Niet altijd zal je merken dat er barsten rondom de bouten zijn. Daarom adviseren wij om regelmatig de status van de remschijven te controleren. Op zijn minst bij de reguliere onderhoudsbeurten en rond de APK-keuring. Op deze manier kunnen dure reparaties vermeden worden. Heb je nog geen scheuren in het carbon keramisch materiaal? Voorkom dan dat er oxidatie kan ontstaan door regelmatig de remschijven schoon te maken. Vooral in de winterperiode is het aan te raden om regelmatig het zout te verwijderen rondom het remsysteem. Let er wel op dat je het schoonmaken verantwoord doet en hier geen hardnekkige reinigingsmiddelen voor gebruikt.

Gescheurde bevestigingspunten Carbon Keramische remschijf Audi RS6 C6
Gescheurde bevestigingspunten Carbon Keramische remschijf Audi RS6 C6

Delaminatie

De scheuren in het materiaal rondom de bevestigingsbouten is een van de gevaarlijkste beschadigingen van dit type remschijven. Een ander ongewenst effect bij carbon keramische remschijven is ‘delaminatie’. Dit houdt in dat deeltjes van het remoppervlak loslaten van de remkern van de carbon keramische remschijf. Dit is te herkennen door kleine stukjes materiaal die weg zijn uit het remoppervlak. Het kan voorkomen dat je niet doorhebt dat er sporen van delaminatie aanwezig zijn bij de remschijf. In dat geval kan het zijn dat naar gelang het remgedrag er grotere deeltjes van de remschijf gaan delamineren. Het is daarom aan te bevelen om regelmatig het oppervlak van de remschijf te controleren. Zie je sporen van delaminatie, dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij kunnen de carbon keramische remschijf op een dusdanige manier herstellen, zodat het niet nodig is om prijzige nieuwe remschijven aan te schaffen. Worden de sporen van delaminatie te groot, dan is het niet altijd meer mogelijk om de remschijf te herstellen. Vandaar het advies om regelmatig het oppervlak van de remschijven te controleren.

Delaminatie Audi RS6 C6 Carbon Keramische remschijf
Delaminatie Audi RS6 C6 Carbon Keramische remschijf

Ziet de remschijf er nog goed uit, maar voelen ze grof aan op de plekken waar een stip in de remschijf zit? Dan is het ook raadzaam om de remschijven te laten herstellen. De stippen in de remschijf zijn namelijk slijtindicatoren. Zodra deze grof aanvoelen zijn de remschijven niet meer geschikt voor gebruik en kunnen ze niet alle veiligheid tijdens het remmen garanderen. Ook versleten remschijven kunnen wij herstellen tegen de fractie van de prijs van een nieuwe remschijf.

CCB Slijtindicator (niet versleten remschijf)
CCB Slijtindicator (niet versleten remschijf)
CCB Slijtindicator (versleten remschijf)
CCB Slijtindicator (versleten remschijf)

Hoge kosten nieuwe carbon keramische remschijven Audi RS6 C6

Veel van onze klanten zijn zeer blij met de oplossing die wij kunnen bieden voor het herstel van carbon keramische remschijven. Bij de dealer of garage ben je al snel €4.700,- (excl. btw) per achterste remschijf kwijt. Voor de voorste remschijven zijn de kosten gemiddeld €5.709,- (excl. btw) per stuk (prijsindicaties via dealer, januari 2020). Door tijdig gebreken of beschadigingen aan het remsysteem te herkennen, kunnen dergelijke grote kostenposten bespaard blijven. De gemiddelde kostenbesparing door onze dienst te gebruiken, is 70% ten opzichte van nieuwe carbon keramische remschijven die u bij de dealer aanschaft. Om corrosie na het herstellen van de beschadigde carbon keramische remschijven te voorkomen, monteren wij nieuwe bouten of behandelen we de her te gebruiken bouten tegen oxidatie.

 

Zoals je kunt lezen, kunnen de carbon keramsiche remschijven van de Audi RS6 C6 enkele ongewenste gebreken tonen. Door tijdig deze gebreken te herkennen, is het mogelijk om hoge kosten te besparen. Deze blog is geschreven voor de Audi RS6 C6 (bouwjaar 2008-2010), maar deze remschijven zijn ook terug te vinden op de Audi S8 8E (bouwjaar 2006-2010), de Bentley Continental GT (bouwjaar 2003-2011), de VW Phaeton (bouwjaar 2002-2010) en sommige types van Rolls Royce (tussen 2005 en 2010).

Meer tips over het herkennen van versleten carbon keramische remschijven kun je teruglezen in een van onze andere blogs (klik hier).

Omslagfoto: Auto Houtum

Meer informatie nodig over het herstellen van Audi RS6 C6 Carbon Keramische remschijven?

Met onze expertise in carbon keramische remschijven helpen we je graag verder.
Neem contact op
  1. Heldere uitleg, helaas geconstateerd dat ik met mijn RS6 ook dergelijke scheuren heb. Schrok er wel van dat ik hier ongemerkt mee heb gereden. Direct contact met jullie opgenomen voor herstel.

Comments are closed.