Skip links

Wat is vapour-lock bij een remsysteem?

Vapour-lock is een fenomeen dat kan voorkomen bij vloeistoffen in een hydraulisch systeem. In de basis betekent dit dat de doorstroming van een vloeistof belemmerd wordt door het ontstaan van dampbellen in een vloeistof. Vapour-lock in het remsysteem ontstaat door een hoge temperatuur van de remolie en het gebruik van een remvloeistof die een niet hoog genoeg kookpunt heeft.

Hygroscopisch

Een remvloeistof die een laag kookpunt heeft, is hygroscopisch. Dit houdt in dat de remvloeistof meer vocht aantrekt dan een remvloeistof met een hoger kookpunt. Het aantrekken van vocht in de remvloeistof is een ongewenst effect. Doordat er vocht aangetrokken wordt, wordt enerzijds het kookpunt verlaagd en anderzijds de kans op dampbellen in het remsysteem verhoogd. Zodra de temperatuur van de remolie boven het kookpunt komt zal de druk in het remsysteem verhogen. Dit zal in eerste instantie nog niet zo erg zijn. Wanneer de rem niet meer onder druk staat, zal het vocht in de remleiding omgevormd worden naar stoom. Het volume in het remsysteem neemt dan toe, waardoor remolie naar het remoliereservoir gedrukt wordt. Hierdoor zal er lucht in het remsysteem komen. Dit is een (zeer) ongewenste situatie. De remprestaties zullen hierdoor verminderen. Het rempedaal zal dan ‘sponzig’ aanvoelen of je hebt het gevoel dat je door de rem heen trapt.

Vapour-lock voorkomen

Om vapour-lock te voorkomen is het raadzaam om een remolie te gebruiken niet/nauwelijks hygroscopisch is en een hoog kookpunt heeft. Vooral wanneer de remmen intensief gebruikt worden en hoge temperaturen optreden, is het raadzaam om een dergelijke remolie te gebruiken. Ook wordt aanbevolen om de remolie regelmatig te vervangen volgens de voorschriften van de fabrikant. Gebruik je de auto voor track days of races? Vervang dan voorafgaande het ‘racen’ en/of sportief rijden altijd de remolie voor een optimale veiligheid.

Een removloeistof die wij aanbevelen is de Racing Braking Fluid van PAGID.

Advies nodig omtrent remolie?

Met onze expertise in remsystemen helpen we je graag verder.
Neem contact op