Skip links

Aandachtspunten occasion met carbon keramische remmen

Je bent op zoek naar een sportieve auto, maar wilt wel met een zeker gevoel de weg op zonder dat er torenhoge rekeningen aan staan te komen. Vanuit ons vakgebied willen wij enkele tips delen, waarmee je hoge rekeningen kunt besparen op slijtage en/of gebreken van het remsysteem bij auto’s die uitgevoerd zijn met carbon keramische remmen.

Ten eerste is het goed om te weten hoe je kunt herkennen of een auto voorzien is van carbon keramische remschijven.

1. Uiterlijk van de remklauwen

Bij sommige automerken, zoals Porsche kun je in veel gevallen herkennen of de auto voorzien is van een carbon keramisch remsysteem aan de hand van de kleur van de remklauwen. Porsche’s met dit type remschijven, worden standaard voorzien van gele remklauwen. De kleur van de remklauwen vertelt niet altijd de waarheid. Sommige eigenaren kiezen ervoor om hun remklauwen van hun Porsche achteraf geel te laten spuiten. Dit wordt dan uit optische overwegingen gedaan.

Bij Audi zijn de meeste modellen met carbon keramische remmen uitgerust met grijze remklauwen. Hier staat dan het Audi-logo op met het onderschrift ‘ceramic’

Lamborghini en Ferrari daarentegen hebben geen specifieke kleuren voor de remklauwen bij auto’s uitgevoerd met keramische remmen. Bij Lamborghini kun je wel op de meeste remklauwen ‘carbocermici’ aflezen. Bij Ferrari staat er meestal ‘Brembo Carbon Ceramic’ op de remklauwen.

Mercedes-Benz/AMG modellen die uitgevoerd zijn met carbon keramische remschijven zijn bijna altijd uitgerust met een oranje-goudkleurige remklauw met het opschrift ‘AMG Carbon Ceramic’.

BMW’s met dit type remschijven zijn veelal te herkennen aan de goudkleurige remklauwen met het M-logo erop.

Porsche PCCB remschijf 911 GT3 RS
Porsche - PCCB
Lamborghini Huracan Perfomante - Carbonceramici
Lamborghini - Carbonceramici
Audi R8 - Audi Ceramic remklauw (CCB)
Audi Ceramic
Mercedes-Benz SLS AMG Carbon Ceramic
AMG - Carbon Ceramic
Ferrari Brembo Carbon Ceramic remklauw
Ferrari - Brembo Carbon Ceramic
BMW //M remklauw Carbon Keramische remmen
BMW - Gouden remklauw

Bij merken als Bentley, Aston Martin, Corvette, McLaren etc. is het vaak niet aan de hand van de remklauw te zien of de auto voorzien is van keramische remmen. Daarom is een optische inspectie van de schijf ook een van de mogelijkheden om dit te constateren.

2. Optische inspectie van de carbon keramische remschijf

Er zijn 2 soorten carbon keramische remschijven, namelijk CCM en CCB. Beide soorten kunnen herkend worden aan de optische kenmerken.

CCM heeft een structuur waarbij er een soort van vlokken in het materiaal waar te nemen zijn. Bij CCB is er een soort matrix waar te nemen (vooral bij Audi, Bentley en Lamborghini) en/of een glanzend oppervlak met allemaal kleine lijntjes die op scheurtjes lijken (vooral bij Porsche, BMW en AMG).

CCM remschijf
CCM remschijf
Porsche Cayenne (957) Carbon Keramische remschijf (PCCB)
CCB Remschijf

3. Slijtage herkennen

Nadat je hebt vastgesteld of de auto voorzien is van carbon keramische remmen en je weet welke samenstelling gebruikt is (CCM of CCB), is het tijd om te constateren of de remmen in een goede conditie verkeren. Dit kan aan de hand van enkele methodes, namelijk:

– optische inspectie

– sensorische inspectie

– slijtindicatoren raadplegen

– gewicht van remschijven controleren

– dikte van remschijven meten

Optische inspectie

Een optische inspectie is vaak al voldoende om te beoordelen of de remschijven nog in een goede conditie zijn. Controleer vooral het volledige oppervlak en de randen van de remschijf. Zie je dat hier stukjes uit zijn of dat er diepe scheuren waar te nemen zijn, dan kan het zijn dat de remschijf niet meer goed is om mee te rijden. Let er wel op dat vooral bij CCB remschijven het normaal is dat je allemaal kleine haarscheurtjes ziet. Dit is namelijk de structuur van het materiaal. Diepe scheuren of barsten zijn daarentegen niet wenselijk in het oppervlak. Bij CCM remschijven zie je vaak of deze versleten zijn, doordat er deeltjes materiaal weg zijn uit het oppervlak. Let ook goed op of er scheuren waar te nemen zijn rondom de bouten waarmee de schijf op de naaf van de remschijf is bevestigd. Vooral bij de eerste types CCB remschijven ontstaan hier vaak scheuren door corrosie van de bouten. Veel voorkomende automerken en modellen die wij vaak tegenkomen met dit probleem zijn de Audi RS6 C6 (2009-2010), Audi S8 (2006-2010), Bentley Continental GT (2003-2011).

Sensorische inspectie

Een sensorische inspectie kun je uitvoeren door met je vingers over het oppervlak van de remschijf te wrijven (wanneer de remschijven koud zijn). Voel je een glad oppervlak dan kan dit een teken zijn dat de remschijf in goede conditie is. Is het oppervlak ruw, dan kan dit een indicatie zijn dat de remschijf aan vervanging of reparatie toe is.

Slijtindicatoren

Sommige carbon keramische remschijven zijn voorzien van slijtindicatoren op het frictieoppervlak. Dit is vooral bij de CCB remschijven en meestal enkel bij de achteras waar te nemen. Dit zijn een soort stippen op het remoppervlak. Wanneer deze stippen grof zijn, weet je dat de remschijven aan vervanging toe zijn.

Gewicht van de carbon keramische remschijven controleren

Mocht je in staat zijn om een aankoopkeuring te laten uitvoeren, laat dan vooral het gewicht van de remschijven controleren. Op de naaf waar de remschijfkern op gemonteerd is, staat altijd aangegeven wat het minimumgewicht van de remschijf dient te zijn. Is het gewicht onder de norm, dan geeft dit aan dat de remschijven van die as vervangen dienen te worden. Enkel 1 remschijf vervangen is niet mogelijk. De remschijven dienen altijd per as vervangen te worden.

Minimumdikte remschijven controleren

Ook staat op dezelfde naaf een minimumdikte aangegeven. Deze is te meten met een schuifmaat. Let op: wanneer de dikte juist is, maar het gewicht niet, dan houdt dit in dat de remschijf alsnog niet bruikbaar is. Zowel de minimumdikte als het minimumgewicht moet kloppen.

Het kan voorkomen dat het gewicht en de dikte niet voldoen aan het aangegeven minimum, maar het oppervlak als nieuw uitziet en aanvoelt. Raadpleeg dan altijd de verkoper van de auto om te controleren of de remmen niet gerefurbisht zijn. Weet de verkoper dit niet, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij bieden wereldwijd onze dienst aan voor het herstellen van carbon keramische remmen en kunnen aangeven of een remschijf gerefurbisht is of niet.

4. Bekijk de onderhoudshistorie

Het is altijd raadzaam om de onderhoudshistorie van de auto te bekijken. Bij een auto die voorzien is van carbon keramische remschijven is het verstandig om te kijken welk onderhoud het remsysteem al in het verleden gehad heeft. Hiermee kun je inschatten of je toekomstige onderhoudskosten voor het remsysteem kunt uitstellen/vorkomen. Niet alleen is het goed om te kijken of er onderhoud is geweest aan de remschijven of remblokken, maar ook of de remolie voldoende ververst is. Raadzaam is om minimaal om de 2 jaar de remolie te vervangen bij auto’s die voorzien zijn van carbon keramische remmen.

5. Controleer het remgedrag en luister

Als laatste is het raadzaam om ook tijdens een testrit het remgedrag aan te voelen en te luisteren of er geen vreemde geluiden waar te nemen zijn. Bij sommige auto’s met carbon keramische remschijven, komt het voor dat deze piepen bij het remmen. Dit kan diverse oorzaken hebben (niet altijd negatief). Controleer altijd of de remblokken voldoende dik zijn en of er geen storingen waar te nemen zijn op de display van het dashboard.

Wij hopen dat je met het lezen van deze 5 tips/aandachtspunten de juiste keuze kunt maken bij het aanschaffen van een occasion met carbon keramische remschijven. Mocht je vragen hebben of wens je advies tijdens het aankopen van een auto met carbon keramische remmen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Advies nodig omtrent carbon keramische remschijven?

Met onze expertise in carbon keramische remschijven helpen we je graag verder.
Neem contact op