Skip links

Carbon Keramische remschijven: de 8 voordelen

Carbon keramische remschijven kennen een zeer specialistisch productieproces en worden vervaardigd met exclusieve hoogwaardige materialen. Hierdoor zijn de kosten voor dit type remschijven ook vaak aan de hoge kant. Maar zijn deze hoge kosten het wel waard om voor carbon keramische remmen te kiezen? Om hier inzicht in te geven hebben wij een overzicht gemaakt van de 8 grootste voordelen van carbon keramische remschijven.

1. Langere levensduur met carbon keramische remschijven

Zowel CCB als CCM carbon keramische remschijven hebben normaalgezien een vele male hogere levensduur dan stalen remschijven. Dit komt onder andere door de hoge sterkte van het materiaal, de hoge temperatuurbestendigheid en de slijtagebestendigheid door het gebruik van een mix van carbon en keramisch materiaal.

2. Hogere warmteafdracht en temperatuurbestendigheid

Carbon keramische remschijven voeren meer warmte af dan stalen remschijven. Hierdoor kan de warmte die door het remmen wordt gegenereerd, efficiënter afvoeren. Daarnaast is het materiaal ook beter bestemd tegen hogere temperaturen. Dit maakt carbon keramische remschijven ideaal voor high-performance auto’s. Een bijkomend voordeel van carbon keramische remmen en de temperatuurbestendigheid is het feit dat carbon keramische remschijven niet krom kunnen trekken. Stalen remschijven vertonen deze symptomen wel onder bepaalde omstandigheden.

3. Lichtgewicht

Vaak wordt het lichte gewicht van de remschijven als een van de grootste voordelen gezien van carbon keramische remschijven. Carbon keramische remschijven kunnen al snel een gewichtsbesparing van wel 60 kilogram op het totaalgewicht van het remsysteem schelen voor auto’s als Porsche, Ferrari, Lamborghini, Audi, et cetera.

Een kleine vergelijking:

VoorasGewicht
Porsche OE PCCB (410 x 36 mm, 2-delig)6,8 kg
Porsche OE Staal (380 x 34 mm)10,9 kg
Achteras
Porsche OE PCCB (390 x 32 mm, 2-delig)6,1 kg
Porsche OE Staal (380 x 30 mm)10,7 kg

 

De stalen remschijven op een Porsche 991 GT3 zijn kleiner dan de carbon keramische remschijven, en wegen meer dan de carbon keramische remschijven. Het totale gewichtsverschil voor deze auto bedraagt: 17,2 kg. Als de stalen remschijven dezelfde diameter zouden hebben als de carbon keramische remschijven, dan zou de gewichtsbesparing nog hoger zijn.

4. Schoner

Stalen remschijven gebruiken remblokken die redelijk veel remstof genereren. Ook slijten de stalen remschijven, waardoor er stalen deeltjes tussen het remstof komen. Dit remstof slaat neer op onder andere de velgen. Hierdoor zie je een zwarte aanslag op de velgen, die vaak niet eenvoudig te verwijderen is (vooral na een tijdje niet de velgen schoongemaakt te hebben). Carbon keramische remsystemen daarentegen genereren nauwelijks remstof en het remstof dat gegenereerd wordt, is een fijn wit stof dat geen vuil achterlaat op de velgen. Dit houdt in dat je in principe nooit je velgen hoeft schoon te maken, omdat deze vies zijn door remstof.

5. Corrosiebestendig

Carbon keramische remschijven zijn vervaardigd uit materialen die zeer goed bestand zijn tegen het systeem der elementen. Hierdoor zullen carbon keramische remschijven niet snel oxideren.

6. Stiller

Carbon keramische remmen zijn stiller dan stalen remmen. Een fabel die regelmatig bij een mannenweekend met snelle auto’s verteld wordt, is dat de carbon keramische remmen altijd piepen. Dit is in een zekere zin waar, maar carbon keramische remschijven piepen normaliter niet of nauwelijks. Het piepen van carbon keramische remschijven komt enkel in drie situaties voor:

  • Wanneer ze niet goed zijn ingeremd
  • Er foute remblokken zijn gemonteerd
  • Wanneer er niet voldoende materiaal van de remblokken op de schijf is gelegd (in-bedden).

Over het algemeen kan gesteld worden dat carbon keramische remschijven stiller zijn dan stalen remschijven.

7. Grotere remschijven

Bij veel fabrikanten zijn de uitvoeringen met carbon keramische remschijven uitgerust met remschijven van een grotere diameter, dan wanneer dezelfde auto besteld zou worden met stalen remschijven. Velen vinden dit een sportievere uitstraling hebben.

8. Hoge remkracht met carbon keramische remschijven

Carbon keramische remsystemen hebben als kenmerk dat deze de frictie kunnen blijven genereren na vele malen hard remmen over ook langere periodes. Dit maakt dit type remschijven geschikt voor circuitgebruik, maar ook voor straatgebruik. Over het algemeen ervaren eigenaren van auto’s met carbon keramische remschijven een soepelere en betrouwbaardere remervaring dan bij stalen remschijven. Met name bij hogere snelheden.

Carbon keramische remschijven herstellen?

Met onze unieke techniek herstellen (refurbishen) wij uw keramische remschijven.
Vraag offerte op